Dolar 32,3360
Euro 35,1748
Altın 2.245,09
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 12°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
12°C
Az Bulutlu
Çar 14°C
Per 12°C
Cum 13°C
Cts 14°C

TÜM YEREL SEN ZABITAYA SAHİP ÇIKTI

TÜM YEREL SEN ZABITAYA SAHİP ÇIKTI

Tüm Yerel Sen Sendikası Tekirdağ Şube yönetimi yaptığı yazılı açıklamada zabıta personelinin özlük hakları başta olmak üzere yasal düzenlemeler ile bu personelin görev ve hizmet tanımının belirlenmesini istedi.

“ZABITA PERSONELİ AYRI BİR HİZMET SINIFI İÇİNE ALINMALI, ZABITA PERSONELİNE KORUYUCU TEÇHİZAT VERİLMELİDİR”
Açıklamada,”Görevleri gereği halkın huzuru ve sağlığı için 7/24 sahada bulunan Zabıta çalışanlarına yönelik son yıllarda artan saldırılardan üzüntü ve endişe duymaktayız.
Belediye sınırları içinde beldenin düzenini, belde halkının huzurunu ve sağlığını korumak amacıyla ilgili mevzuatta, belediye zabıtasınca yerine getirileceği belirtilen birçok görevi bulunan Zabıta çalışanlarının yaşanılan pandemi döneminde nasıl fedakârca görev yaptığını, mesai mefhumu gözetmeksizin vatandaş odaklı hizmetlerine devam ettiğini, gerektiğinde pandemi ekiplerine de destek verdiklerine şahit olduk.
Kötü giden ekonominin ve enflasyon oranının yüksek olmasının getirdiği olumsuz tepki ve etkiler Zabıta çalışanlarına yüklenmemelidir.
Ekonomik açıdan zor günler yaşadığımız, enflasyon oranlarının yüksek olduğu, alım gücünün düşerek vatandaşlarımızın daha ucuz gıdaya ulaşmanın yollarını aradığı bu günlerde, ekonominin kötü gidişinden etkilenen vatandaş ile esnaf ve seyyar satıcılar arasında kalarak zor bir dönemde görevlerini yapmaya çalışmaktadır. Basın organları aracılığı ile Zabıta çalışanlarımızın sürekli medya kanallarında vatandaşlarımıza yanlış şekilde lanse edilmesi sebebiyle, seyyar satıcılara müdahale esnasında vatandaşlarımız tarafından Zabıta çalışanları tepki ile karşılaşmaktadır. Ekonomik gidişin sorumlusu olan iktidarın, vatandaşın sağlıklı ve ucuz gıdaya ulaşması için almış olduğu tedbirlerin yetersiz oluşu, işsizliğin artması, vergi oranlarında, kira oranlarında ve maliyette yaşanılan artış sebebiyle esnafların işletmelerini bir bir kapatması sonucu seyyar satıcı sayısı gün geçtikçe artmakta, vatandaşın da daha uygun fiyat ile alışverişlerini seyyar satıcılardan yana tercih etmesi sebebiyle Zabıta çalışanları da görevlerini yapamaz hale gelmiştir.
Zabıta çalışanlarının asli görevlerinin halkın sağlığını korumak olduğu unutulmamalıdır.
Zabıta çalışanları, 5393 sayılı Belediye Kanunun 15/m maddesi doğrultusunda; cadde, sokak, park, meydanlar, kaldırımlar, deniz, göl, nehir ve benzeri yerlerde mevzuata ve sağlık şartlarına aykırı olarak satış yapan seyyar satıcıları men etmek, satışa sunulan emtiaları emanete almak, emanete alınan gıda maddelerinden bozulabileceklerin cezası ödenmeyerek iki gün içinde alınmaması halinde gıda bankasına, gıda bankası bulunmayan yerlerde devlete ait sosyal hizmet ve yardım kuruluşlarına teslim etmek, cezası ödenmeyerek otuz gün içinde teslim alınmayan gıda dışı malları kanunla belirlenen yerlere tutanak karşılığı teslim etmek ve ilgilileri hakkında işlem yapmaktır. Görevli olduğu şehirlerde seyyar satıcılar ile zaman zaman karşı karşıya gelen Zabıta çalışanlarının ilgili kanun gereğince seyyar satıcılar ile ilgili iş ve işlem yaptıkları, kamu spotu ile vatandaşlara duyurulmalıdır. Zabıta çalışanlarının korunmasına yönelik koruyucu önlemlerin alınmadığı, yasal düzenlemelerin yapılmadığı sürece bu saldırılar ne ilk, ne de son olacaktır.
Görevleri esnasında hukuki anlamda desteğe ihtiyacı olan personellere belediyelerin hukuk birimleri tarafından destek sağlanmalıdır.
Birçok Zabıta çalışanı görevleri esnasında temas halinde oldukları seyyar satıcı, çekçekçi, geri dönüşüm tesisi sahibi, esnaf ve vatandaşlar tarafından adli makamlara şikayet edilmekte, şikayet sonrası mahkeme koridorlarında haklarını savunmak için ya kendileri çaba sarfetmekte, ya da bilgi vermeleri başvurmaları halinde sendikamız hukuk birimi tarafından destek sağlanmaktadır. Ne yazık ki, görevli olduğu belediye adına şehirlerimizde görev yapan Zabıta çalışanları görev esnasında adli işleme maruz kaldığında belediyesi tarafından hukuki destek sağlanmamakta, yalnız bırakılmaktadır. Görevleri esnasında hukuki anlamda desteğe ihtiyacı olan personellere belediyelerin hukuk birimleri tarafından destek sağlanmalıdır.
Zabıta çalışanları 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu içersinde ayrı bir sınıfa dahil edilmelidir.
Zabıta çalışanlarının sorunlarının giderilmesi yasal bir zeminde yapılacak değişiklikler ile aşılanabilecekken, sorunlar her geçen gün kangrenleşmeye devam etmektedir. 657 sayılı Devlet Memuru Kanununa göre Genel İdari Hizmetleri sınıfı içerisinde yer alan Zabıta çalışanları, ayrı bir sınıf içerisinde yer almalıdır.
Geçmiş yasama dönemlerinde ve yeni yasama döneminde Tüm Yerel-Sen Sendikası olarak yapmış olduğumuz kanun teklifi çalışmaları partilerin grup başkanlıklarına iletilerek takibi yapılmaktadır. Dün olduğu gibi bugün de Zabıta çalışanlarımızın sorunlarının tespiti ve giderilmesi yolunda her platformda sesleri olmaya devam edeceğiz.
İstanbul Küçükcekmece’de okul önünde açıkta satış yapan seyyar satıcının, satış aracında silah bulunması ve bu silahla Zabıta çalışanını yaralaması ülkemizde Zabıta çalışanlarının hangi riskler altında görev yaptığının kanıtıdır. Bu saldırı esnasında başından yaralanan Zabıta çalışanı ile Malatya Zabıta Teşkilatı çalışanlarımızın almış olduğu şikayet sonrası olay yerine ulaşan ekiplere izinsiz ve kaçak şekilde kot satışı yapan seyyar satıcı tarafından silahla saldırıda bulunması sonucu yaralanan Zabıta çalışanlarımız ile vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, biran önce bu saldırıların son bulması için gerekli kanuni değişikliklerin yapılmasını, Zabıta çalışanlarımızın hak ettiği sosyal haklara kavuşmasını ve Zabıta çalışanlarımıza koruyucu teçhizatların verilmesini talep ediyoruz” denildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.