Dolar 34,1103
Euro 38,1082
Altın 2.859,38
BİST 9.955,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 25°C
Hafif Yağmurlu
Tekirdağ
25°C
Hafif Yağmurlu
Cum 24°C
Cts 25°C
Paz 24°C
Pts 25°C

TRAKYA, PAYİTAHT BUĞDAYI SEVDİ

TRAKYA, PAYİTAHT BUĞDAYI SEVDİ

Payitaht, Trakya Çiftçisinin Gözdesi Oldu

Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya’da ıslahı yapılan Payitaht ekmeklik buğday Trakya şartlarına çok iyi bir uyum sağlayarak, göz kamaştıran görüntüsü, verimi ve kalitesi ile büyük ilgi gördü.
Türkiye’nin yerli ve milli kaliteli ekmeklik buğday çeşidi olan Payitaht, verimi kadar kalitesi, hektolitre değerleri, başak yapısı, dolgunluğu, kardeşlenme kapasitesi, hastalık ve soğuğa dayanıklılığı ile çiftçisinin yeni gözdesi oldu. Tarım ve Orman Bakanlığınca tescil edilip, kalitesi Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından da tescil edilip birinci sınıf buğday sınıfına alınan Payitaht, Trakya’da kıraç alanlarda dekara 600-700 kilo arası veriminin yanı sıra kalitesiyle de adından söz ettirmeye başladı.
Edirne’nin Enez ilçesi Hasköy’de çiftçilik yapan Recep Elmas, Payitaht buğday çeşidini hasat ettiklerini, kurak geçen iklime rağmen dekarda 600 kilo verim elde ettiklerini belirterek, bu değerlerin bölge ortalamasının üzerinde olduğunu söyledi. Çuhadar, Payitaht çeşit buğdayın verimi kadar kalitesi, hektolitre değerleri, başak yapısı, dolgunluğu, kardeşlenme kapasitesi, hastalık ve soğuğa dayanıklılığının da son derece iyi olduğunu söyledi. Çevresindeki komşu çiftçilerin de sık sık tarlasını ziyaret ederek çeşitle ilgili bilgi aldıklarını ve birçoğunun önümüzdeki yıl tohum tedarik etme imkânı olursa Payitaht çeşidini ekmek istediklerini vurgulayan Recep Elmas, böyle bir çeşidi Trakya çiftçisine kazandırdığı için emeği geçenlere teşekkür ederek, önümüzdeki yıl Payitaht çeşidinin daha sık duyulacağına inandığını söyledi.
İpsala’nın Turpçular köyünden çiftçi Hasan Gürlük ve merkezden çiftçi Mehmet Kuru ise Payitaht buğdayın Trakya iklimini sevdiği ve iyi verim verdiğini gördüklerini belirterek, yeterli yağış alınmamasına rağmen dekarda 550-600 kilo arası ürün aldıklarını dile getirdiler.
Taşpınar Tarım tarafından yerli ve milli imkânlarla geliştirilen Payitaht ekmeklik buğday çeşidi; verimi, kalitesi, hastalıklara dayanımı nedeniyle çiftçiler tarafından tercih edilirken, un sanayicisinin istediği kalite değerlerine sahip olmasıyla un sanayicileri tarafından tercih edilmesi dikkatleri çekti.
Üretim alanları genişleyecek
Tohumu geliştiren Taşpınar Tarım yetkilisi İrem Taşpınar, Payitaht ekmeklik buğday çeşidinin denemelerde çok iyi performans gösterdiğini belirterek, amaçlarının yerli ve milli çeşitleri ülke çiftçinin hizmetine sunmak ve yaygınlaştırmak olduğunu söyledi. Payitaht buğdayın Trakya tarafından benimsenmesi ve istenmesinin kendilerini çalışmalarında teşvik edici olduğunu ifade eden Taşpınar; “ Hava koşulları buğday tarımında çok önemli bir etken. Payitaht buğdayın Trakya’nın hem toprak yapısına hem iklim koşullarına toleransı çok iyi. Verimin yanı sıra kalitede de öne çıkıyor. Çiftçilerimizden bunun olumlu dönüşlerini aldık. Un sektörünün kalite değerlerini dikkate aldığımızda çeşidimizin TMO kalite açısından en yüksek alım değerleriyle eş değer durumda.” diyerek çiftçilere yeni ekim döneminin hayırlar getirmesini diledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.