ÖĞRENCİLERİN BAŞARISI MEST ETTİ


TÜBİTAK ve TEKNOFEST’te dereceye giren Büyükşehir Belediyesi Vali Enver Salihoğlu Ortaokulu bu yıl da Tasarım ve Beceri Atölyesi iddialı projelerini bir festivalle tanıttı. İnovasyon üzerine çalışan öğrenciler, uzaydan, ev teknolojisine hemen her alanda ürettikleri özgün projeleriyle takdir topladı.
Süleymanpaşa ilçesindeki Büyükşehir Belediyesi Vali Enver Salihoğlu Ortaokulu düzenledikleri Tasarım ve Beceri Atölyesi Festivaliyle öğrencilerinin ürettiği teknolojileri tanıttı. Kendi zekâsını ve hayal gücünü kullanarak ürettikleri teknolojiler ile öğrenciler “geleceğin mucitleri” sıfatını hak ediyor.
Teknoloji ve Tasarım öğretmeni Elif Sultan Yılmaz, “Öğrencilerimiz bu yıl inovasyonla çalıştı. Yani var olan bir şeyi geliştirmek ve yenilemek üzerine projelerini ortaya çıkardılar. Mucitçe düşündüler ve tasarım yaprak projeler ürettiler. Sorunlara çözüm bulduk. Ortalama 100’ e yakın projemiz mevcut. Her alana dair projelerimiz bulunuyor. Bunların içerisinde sağlık, askeriye, uzay, yörüngeler, yapay uydular, gözlemevi, çöp atım tesisleri, yakım tesisleri, denizaltı, solar batarya, güneş panelleri, lastik teknolojisi, köprü teknolojisi hayatımızda yer bulacak olan yenilebilir enerji kaynakları yer alıyor.
Öğretmen Elif Sultan Yılmaz, tespit ettikleri sorunlardan ve bu sorunlarla ilgili çözüm ürettiklerini belirterek şu örnekleri verdi: “Solar bataryaların ya da güneş panellerinin en büyük sorunu gelecekte geri dönüşümüyle ilgili, çok büyük sıkıntı yaratacak olması. Çünkü içerisinde zararlı elementler bulunuyor. Biz, bu konuda bir proje geliştirdik.
Ayrıca rüzgar tribünleri ile ilgili sorunlar da tespit ettik onları da çözmeye çalıştık. Mesela fırtınalı havalarda çok hızlı dönüş oluyor ve fren sistemleri çok işe yaramıyor. Hava durumuna göre kendini kilitleyen rüzgâr gülü projemiz var. Bunun dışında yörüngeler de şu an da yapay uydular mevcut. Bu yapay uyduların manevraları için astronotların uzaya çıkması gerekiyor bununla ilgili bir proje geliştirildi. Şu an o kadar çok yapay uydu var ki bilim uzmanları uzayı gözlemlemede sıkıntı yaşıyorlar yapay uyduların ışıklarından dolayı. Bununla ilgili çözümümüz var. Bunun dışında uzay gözlemevi ile ilgili bir projemiz var. Telekoskopların merceklerle ilgili temizliğinde ultrasonik titreşim kullanan ve merceklerin temizliğindeki sorunları çözen bir projemiz bulunuyor. Geleceğin teknolojilerinden olan jel akü sistemi ile ilgili bir projemiz var. Damla sulama teknikleri ile ilgili, denizde kullanılan yeni teknoloji olarak üretilmiş olan dalış tüpleri ile ilgili projelerimiz var.Çocukların özgün proje oluşturmaları için elimden geleni yapıyoruz. Geleceğin mucitleri hazırlanıyor. Yerli ve milli üretimin önemi üzerinde çok duruyoruz. Çocuklarımızı inonatif düşünme yönünde yönlendiriyoruz. “
ÖĞRENCİLER PROJELERİNİ TANITTI
Solar cihaz üzerine proje üreten öğrencilerden Elif Nur Güven projesini şu sözlerle anlattı: “Solar cihaz üzerine çalıştım solar cihaza ses dalgaları göndererek, yüzeydeki cisimleri tespit eder. Yüzey dağınıklığı istenmeyen yansımadır. Bu yüzden de solar cihaz kullanan insanlar frakans ayarlamakta zorluk çekebiliyor. Televizyonlarda bulunan frekans ayarlarına entegre ettim. İnişli çıkışlı voltajlar olabiliyor voltaj regülatörü gelişimi kullandım, dijital otomotiv açı ölçer kullandım.”
Öğrencilerden Arda Uzun ise Çernobil Nükleer Santral üzerine proje üretti. Radyasyonun insan ve çevre üzerine olan olumsuz etkilerini dile getiren Uzun, televizyon, cep telefonları gibi teknolojilerle rasyosyonun hayatımızın her alanında olduğunu söyledi. Uzun bu nedenle radyonsun zaralarını önlemek amaçlı bir proje geliştirdiğini ifade etti.