Dolar 32,3660
Euro 34,9560
Altın 2.325,42
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Parçalı Bulutlu
Tekirdağ
20°C
Parçalı Bulutlu
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 24°C
Sal 19°C

HÜZÜNLÜ TARİHİ ÇEŞMELER

HÜZÜNLÜ TARİHİ ÇEŞMELER

Şehir Araştırmaları Merkezi kurucusu, araştırmacı yazar Mehmet Ali Abakay, “Şehir ve Çeşme İlişkisi” başlıklı bir paylaşımında, bana bu yazıyı kaleme alma düşüncesine sevk eden şu değerli tespitlere yer vermiştir:
“Bir şehrin çeşmeleri akmıyorsa, insanı suyu avuçlayıp içmiyorsa, o şehri kılan vasıfların çoğu erimiştir.
Bir şehrin suyu akmıyorsa, tası yerinden çalınmışsa o şehir, bizce maktuldür, insanı şehirli olmaktan uzaklaşmıştır.
Bir çok şehrin çeşmelerinde ne musluk kalmış ne yerinde lüleler…
Bir çeşmenin su içecek tası yoksa, suyu akmıyorsa, şehir ele alınırken bir daha düşünülmelidir.”

Akan bir çeşmeden yüzümüze çarptığımız soğuk su gibi bizleri kendimize getirmesi gereken bu çarpıcı ifadeler, Tekirdağ Süleymanpaşa’da (merkezde) gezip dolaşırken gördüğüm, bazılarını fotoğraflama imkanı bulduğum, maalesef bir çoğu harap durumda olan tarihi çeşmeler ile birleşince, bu yazıyı kaleme almak benim için yaşadığım şehre karşı bir vazife bilinciyle zorunluluk oldu.

Sayın Abakay’ın yazısında vurguladığı gibi Tekirdağ Süleymanpaşa’mızdaki bu tarihi çeşmelerin bir çoğunun bırakın sularının akmamasını, tabir caizse ayakta duracak hallerinin olmaması beni derin üzüntüye sevk etti. Bu sebeple yazımıza bu tarihi çeşmelerin garipliğini, hüznünü ve sahipsizliğini vurgulamak adına “HÜZÜNLÜ TARİHİ ÇEŞMELER” başlığını vermek istedim.

Tekirdağ’ın tarihi çeşmeleri ile ilgili küçük çapta bir araştırma yaptığımda dikkat çekici bir bilgiyle daha karşılaştım ve bu bilgiyi de sizlerle paylaşmak istiyorum.
“Tekirdağ’da akarsuların çok sayıda olmasından ötürü 19.yüzyılın başlarından itibaren halkın yararlanabilmesi için caddelere, cami avlularına ve meydanlara çeşme ve şadırvanlar yapılmıştır. Ancak bu çeşmelerden 1945-1946 yılları arasında yol açılması nedeni ile bir çoğu yıkılmıştır. Mahmut Sümer Tekirdağ’ın Eski Günleri isimli kitabında yok olan bu çeşmelerin 82 adet olduğunu belirtmiştir.”
Kaynak: www.turkish-media.com/forum/topic/176201-tekirdag-cesmeleri

Evet, yanlış okumadınız; yıkık dökük de olsa, suları akmasa da, bir çoğu yürek burkacak kadar harap durumda olsa da, yine de bugüne dek ayakta kalabilmiş bu hüzünlü tarihi çeşmelerimiz kadar şanslı olamayıp yol çalışması için yıkılmış, yok edilmiş 82 (yazıyla seksen iki!) adet daha tarihi çeşmemiz varmış Tekirdağ’ımızda. Varmış diyoruz çünkü maalesef artık bu çeşmelerin yok olduğunu öğrenmiş olduk büyük bir üzüntüyle. Buna yok olan tarihi çeşmelerin şansızlığı mı yoksa tarihine, tarihi eserlerine bu kadar yabancı, duyarsız, ilgisiz ve bilgisiz olan bizlerin talihsizliği mi desek daha doğru olur sualinin cevabını herkes kendi vicdanında vermeli diye düşünüyorum.

Temizliğin, hijyenin ve bunun ana kaynağı suyun daha da önem kazandığı bu lanet olası korona virüsü günlerinin bitiminde ümit ediyor ve diliyorum ki, en başta bu güzel memleketimiz Tekirdağ’da, Süleymanpaşa’da yaşayan bizler olmak üzere; Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Süleymanpaşa Belediye Başkanlığı, Vakıflar Bölge Müdürlüğü gibi şehrimizin ilgili kurumları yazımızın konusu olan bu hüzünlü, garip tarihi çeşmelerimize ve tüm tarihi eserlerimize sahip çıkar, asli hüviyetlerine uygun şekilde eski ihtişamlarına kavuşmalarını sağlarız.

Yazımızı başında olduğu gibi sonunda da yine Sayın Abakay’ın şu çok yerinde tespiti ile bitirelim.
“Akmayan çeşmenin yalağında su, tarih kokmayan şehrin girişinde duygu bulunmaz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.