Edirne’den Trenlerle Galiçya-Rokatin-Lviv’e giden Çanakkale Gazisi şehit olan askerlerin yolculuğu
Galiçya’da yatan ecdadımıza sahip çıkılması gerektiğini anlatmak için adım adım Anadolu’yu gezen Gazeteci Hamit Puhaloğlu, Edirne’ye giderek ziyaretlerde bulundu. Ziyaretinde Galiçya gezisinde gözlemlediği detayları paylaşan Puhaloğlu, Galiçya ziyaretinde bölgede bulunan 6 tane şehitlikten hepsine ulaştığını belirterek, ecdadımızın ruhaniyetine sahip çıkılması gerektiğini söyledi.
Puhaloğlu; “Türk şehitliklerinin bulunduğu alanın etrafı Hıristiyan mezarlarıyla çevrilmiş durumda. Türk şehitliklerinin izleri siliniyor. Bizim burada yatan 18 bin şehidimiz var. Dolayısıyla devlet olarak buralara sahip çıkmak zorundayız. Özellikle TİKA’nın burada ciddi faaliyet yürütmesi gerekiyor. Buradaki şehitliklerin bakımı yapılarak yok edilmesine müsaade edilmemeli. Galiçya’da 362 kilise var, ama bir tane ufak da olsa camimiz yok. Oysa bizim burada 6 şehitliğimiz var. Buraya bir cami ve aş evi yapılmalı. Mini bir külliye kurulmalı. Buralar adeta sarhoşların uğrak yeri konumuna gelmiş durumda. Bu şehitlerimizin ruhaniyetine saygısızlık. Bunları engelleyecek çalışmalar yapılmalı” dedi.
“Galiçya en az çanakkale kadar önemli”
1916-1917 yılında Enver Paşa’nın emriyle kurulan Galiçya Cephesi’nde 33 bin askerin savaştığını ve bu savaşlarda 18 bin askerin şehit olduğunu ifade eden Hamit Puhaloğlu, Galiçya’nın en az Çanakkale kadar önemli olduğunu belirtti. Puhaloğlu; “Galiçya’ya gönderilen askerler sıradan asker değildi. Her biri peyk asker, yani Osmanlı Devleti’nin ilk döneminde postacılık, kuryelik ve muhafızlık yapan asker sınıfındandı. Bu askerler ayrıca eğitimli, dil bilen ve hafız askerlerdi. Çanakkale Savaşları’na katıldıkları için hepsi Sat ve Sas Komandosu. Bunlar kendilerini metre kareye 3 bin merminin düştüğü yerlerde ispat etmişler. Seçkin ve eğitimli askerler. Yaşları 30’un altında. Uzun boylu dil bilen kültürlü insanlar. Galiçya, Çanakkale kadar önemli” diye konuştu.
“Galiçya’da Türk Bayrağı dağıttım”
Galiçya ziyaretinde bölge insanına yanında götürdüğü Türk bayraklarını dağıttığını söyleyen Gazeteci yazar Hamit Puhaloğlu, Galiçya’ya gidecek olan vatandaşlardan da bölgede mücadele etmiş Türk ecdadını hatırlatmak için yanlarında Türk bayrağı götürerek dağıtmaları tavsiyesinde bulundu. Puhaloğlu; “Ben Galiçya’ya giderken yanımda 100 tane Türk Bayrağı götürdüm ve oradaki vatandaşlara dağıttım. Oraya gidenler de yanlarında Türk Bayrağı götürsün. Türk tarihini anlatan kitaplar götürmekte yine yarar var” dedi.
“Her sene ziyaret edilmeli”
Galiçya şehitliklerinin mutlaka ziyaret edilmesi gerektiğini vurgulayan Puhaloğlu, “18 Mart tarihinde Anzaklar atalarını ziyaret etmek için binlerce kilometre öteden geliyorsa, biz de kendi atalarımızı ziyaret etmek zorundayız. Devlet bu konunun üzerine ciddi olarak eğilmeli. Özellikle yıl dönümlerinde buraya turlar düzenlenmeli ki, unutulmasınlar. Aksi halde buradaki şehitlikler yok olup gidecek” ifadelerini kullandı.
Galiçya’da meftun bulunan şehitlerimizin Çanakkale gazileri olduğunu hatırlatan Puhaloğlu, “33 bin Türk askeri gidiyor. Bunlardan 18 bini şehadet şerbeti içiyor. Bunlar seçkin askeri birlikler. Her sene ülkemizin her ilinden kafilelerle buralar ziyaret edilmeli. Kuran-ı Kerim okunmalı ve de bugünün anlamına özel etkinlikler düzenlenmeli. Son Rokatin Tren İstiyasyon’unda tuzağa düşen Türk askerlerinin şehitliği düzenlenip, müze ve şehitlik haline getirilmeli. Burası Türk toprağı. Ama Atalarımız Hıristiyan Mezarlığı’nda gömülü. Buraya cami yapılmalı. Galiçya savaşı bittikten sonra Revan (Ermenistran) ve Bakü’yü de kurtarmış olup kalanlar da Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasında katkı vermişlerdir. Komutanları Nuri Paşa’dır. Bu askerler o gün bu fedakârlığı göstermemiş olsalardı, Kurtuluş Savaşı sekteye uğrardı. Galiçya savaşında Rusların kaybı 285 bin, Almanya, Avusturya ve Macaristan 40 bin, Türklerin kaybı ise 18 bindi. Galiçya Ukranya ile Polanya arasında kalan bir Bölgenin adıdır. Bu Bölgedeki şehirlerin adı, Rokatin (Kanuninin eşi Hürrem Sultanın Memleketi) ve de diğer şehir Livov’dur. 362 kilise olup, 18 bin Çanakkale gazimizin şehit olduğu yerde 1 tane dahi cami yoktur. Ben Türk Tarihini iyi bilen bir insanım. Her devletin, devlet arması var. Türk Devletlerinin 1712’den beri olduğunu biliyorum. Selçuklu Devletinin Devlet arması Selçuklu’da kartaldır. Kartal nedir? Özelliği güneşe direkt bakan tek hayvandır. Çift kartal nedir? Biri ahrete bakar, Cenneti Cehennemi görür, biri Dünya’ya bakar, kötüyü iyiyi görür. Çift kartalın sağ gözüyle bakınca Yemen şehitlerini, sol gözüyle bakınca da Galiçya’yı görüyorum” ifadelerine yer verdi.
Gazeteci Hamit Puhaloğlu, bilgi almak isteyenlerin 0 507 314 72 34 nolu numaradan kendisine ulaşılabileceğini belirtti. Galiçya Şehitliğinde ettiği duayı da paylaşan Puhaloğlu; “Amin, Allah’ım bizi günahlarına çokça tövbe eden maddi ve manevi kirlerden temizlenen, ahret gününde kendilerine korku ve hüzün olmayan, Salih kullarından eyle. Ya Rabbim rızkımıza bolluk ve bereket, bedenimize sağlık ve afiyet ver, bizlere hayırlı ömür ve ecel nasip eyle, bizleri Cehennem azabından koru, bizleri Galiçya Şehitleri Çanakkale Gazilerimizin şefaatlerine nail eyle. Amin.”
1916’da Galiçya’ya giden askerlerimizin ilk komutanı Kumay Yakup Şevki ondan sonra da Galiçya’ya giden Cevat Paşa Çanakkale Savaşlarının muhabere komutanı. Atatürk de o zaman binbaşı. Osmanlı Ordusu’nun en seçkin 33 bin askeri. 15’inci Kolordu’ya bağlı 6 alaydan meydana geliyor. 19’uncu ve 20’nci Tümenler var. 19’uncu Tümen içerisinde 57’nci alay var. 57’nci alayın merkezi de Tekirdağ’dır. Tekirdağ, Edirne ve Çanakkale halkının ve tüm Türkiye’nin Anzaklıların geldiği gibi bizlerin de Lviv-Galiçya’ya gidip şehitlerimizi ziyaret etmemiz lazım.
Kaynak:Edirne HABER Yenigün (Derleyen:Sibel Karadut İŞCAN)