Dolar 32,4823
Euro 34,8505
Altın 2.422,82
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 19°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
19°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 16°C
Cts 20°C
Paz 19°C

DİSK GENEL-İŞ:”SEFALET ÜCRETİNE HAYIR”

DİSK GENEL-İŞ:”SEFALET ÜCRETİNE HAYIR”

Disk Genel İş Sendikası Tekirdağ Şubesince asgari ücret tespit komisyonunun adil olmayan bir masa başı pazarlığı tarafından belirlenemeyeceği ile ilgili olarak bir basın açıklaması yapıldı.
İş Kur Tekirdağ İl Müdürlüğü önünde üyeler ve vatandaşların da katılımıyla yapılan basın açıklamasında,”Bir yandan ekonomik kriz diğer yandan covid-19 salgınının yarattığı ağır bedellere karşı ülkeyi yönetenlere çağrımızdır. Bugün göreviniz geliri ve alım gücü düşen milyonları korumaktır. 2003 yılında asgari ücretin bir yıllık tutarı ile 25 altın alınabilirken 2020 de net asgari ücretle sadece 10 altın alınabilmektedir”.
2020 yılı asgari ücretin daha yılın ikinci ayında açlık sınırının altına düştüğü belirtilen açıklamada, “40 yılı aşkın bir süredir uygulanan saldırgan sermaye yanlısı politikalar nedeniyle gelir dağılımı işçilerin aleyhine bozulmaktadır. 1978’de kişi başına milli gelirin yüzde 3,4 üzerinde olan asgari ücret, aradan geçen 42 yılda kişi başına
milli gelirin yüzde 40 altına düştü. Bu adaletsizliğe son vermek şarttır.Ülkemizde asgari ücret antidemokratik bir biçimde belirlenmektedir. Çoğunluğu hükümet ve işveren temsilcilerinin oluşturduğu asgari ücret tespit komisyonunda karar oyçokluğu ile alınıyor ve kesin nitelik taşıyor. Asgari ücret tespit süreci Türkiye’nin en büyük ücret pazarlığı olmasına karşın bu pazarlıkta işçilerin ve sendikaların elinde grev hakkı yoktur. Tüm bu antidemokratik sürece rağmen bizler DİSK olarak sendikalı sendikasız tüm işçilerle, işyerlerinde sokaklarda meydanlarda mücadelemizi büyütmeye kararlıyız.Bugün Türkiyenin dört bir yanında 2021 yılı asgari ücretine dair taleplerimiz, salgın döneminde asgari ücret farklı hesaplanmalıdır. Brüt asgari ücret net olarak ödenmelidir. 2021 asgari ücreti covid-19 salgınının hanelere getirdiği yeni yükler dikkate alınarak hesaplanmalıdır.Bütçeden asgari ücrete nakit desteği sağlanmalıdır. Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalı tüm ücretlilerin asgari ücret kadar gelirinden vergi alınmamalıdır.Salgın döneminde asgari ücret SGK işçi primleri bütçeden karşılanmalıdır.Asgari ücret hesabında sadece işçinin kendisi değil ailesi de esas alınmalıdır. Asgari ücret tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır.Asgari ücret bütün işçi ve memurlar için ortak saptanmalıdır. 2021 asgari ücreti net 3.800 lira olarak saptanmalıdır” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.