Dolar 32,3277
Euro 35,1006
Altın 2.305,35
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 22°C
Parçalı Bulutlu
Tekirdağ
22°C
Parçalı Bulutlu
Cum 20°C
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 24°C

CEYPORT GERÇEĞİ

CEYPORT GERÇEĞİ

Son günlerde Ceyport Tekirdağ limanı ile ilgili başlatılan yıpratma politikası üzerine yaptığımız araştırma sonuçlarını gözler önüne seriyoruz. Tekirdağ Ceyport Uluslararası limanında lanse edildiği gibi denizde yapılan dolgu ve  kimyasal depolamaya ilişkin proje harici bir uygulama bulunmamaktadır.

Ceyport Tekirdağ limanının işletmesini  11 Eylül 2017 tarihinde Özelleştirme Yüksek Kurulu İdare Başkanlığınca onaylı imar planında belirtilen ve resmi gazetede yayımlanmış hususlara göre yapmayı taahhüt ederek  347 milyon liraya 2018 yılında ihale ile 36 yıllığına almıştır.

1 Ocak 2019 tarihinde işletme izni devralınmış ve devlet tarafından şirkete yaklaşık 60 milyon dolarlık bir yatırım yapma şartı koşulmuştur. Bölgenin siluetini etkilemeyecek şekilde 10 metre yüksekliğinde depo, 16 metre yüksekliğinde kimyasal madde depolama tankı imalatı yapılacak olup tankların kapasitesi 16 bin m3 tür. 50 bin m3’ün üzerindeki kimyasal depolara ÇED raporu zorunluluğu bulunmaktadır.

Bölgemizdeki yedi limandan biri olan Ceyport Tekirdağ limanında Ro Ro, Kargo, Dökme, katı, sıvı ve yolcu taşımacılığı hizmetleri verilmekte olup, 150 bin m2 olan mevcut  kullanım alanı 110 bin m2 dolgu alanı tamamlandığında 260 bin m2’ye çıkacak ve sözleşme gereği yapılması zaruri olan imalatları yapıp 36 yıl işlettikten sonra devlete limanı teslim edecektir.

Kulaktan dolma dedikodularla bilgi kirliliğine maruz kalan Ceyport Tekirdağ Uluslararası limanında yapılması planlanan kimyasal madde depoları  tıpkı evde  kullandığımız doğalgaz gibi fleks yani kapalı lisanslı borular vasıtasıyla gemiden depolara oradan da nakliye araçlarına güvenli bir şekilde aktarılacak.Kimyasal kelimesinden ürkmemek gerekiyor çünkü bunlar asetik  asit ve kostik türü aşındırıcı hammaddeler olup evde temizlikte kullandığımız bazı temizleyicilerden daha az tehlike arz ediyor.

Ceyport Tekirdağ Uluslararası limanında tıpkı şirketin Samsun limanındaki gibi ileriki safhalarda güneş enerjisi ile elektrik üretimine başlanarak çevre ve doğa dostu olduğu gerçeği gözler önüne serilecek. Geçtiğimiz kurban bayramında adalara seyahat eden yolcuların önceki yıllarda yüzlerce metre kuyruk oluşturduğu unutulmamalı ve yapılan dolgu ile kazanılan alanda yaklaşık 450 araç park ettirilerek yol trafiğine de katkı sağlandı. Ayrıca Ceyport Tekirdağ Namık Kemal vergi dairesine kayıtlı olduğu hatırlanıp, ilimizin bir numaralı vergi mükellefidir.

Tüm bu bilgiler ışığında kahve köşelerinde yapılan dedikodulara gazeteniz Destan kamuoyunu bilgilendirmek adına araştırmış dumansız bir dev fabrikaya dönüşecek olan Ceyport’un ilimize katacağı KDV küçümsenmemelidir.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.