CEYPORT GERÇEĞİ
Son günlerde Ceyport Tekirdağ limanı ile ilgili başlatılan yıpratma politikası üzerine yaptığımız araştırma sonuçlarını gözler önüne seriyoruz. Tekirdağ Ceyport Uluslararası limanında lanse edildiği gibi denizde yapılan dolgu ve kimyasal depolamaya ilişkin proje harici bir uygulama bulunmamaktadır.
Ceyport Tekirdağ limanının işletmesini 11 Eylül 2017 tarihinde Özelleştirme Yüksek Kurulu İdare Başkanlığınca onaylı imar planında belirtilen ve resmi gazetede yayımlanmış hususlara göre yapmayı taahhüt ederek 347 milyon liraya 2018 yılında ihale ile 36 yıllığına almıştır.
1 Ocak 2019 tarihinde işletme izni devralınmış ve devlet tarafından şirkete yaklaşık 60 milyon dolarlık bir yatırım yapma şartı koşulmuştur. Bölgenin siluetini etkilemeyecek şekilde 10 metre yüksekliğinde depo, 16 metre yüksekliğinde kimyasal madde depolama tankı imalatı yapılacak olup tankların kapasitesi 16 bin m3 tür. 50 bin m3’ün üzerindeki kimyasal depolara ÇED raporu zorunluluğu bulunmaktadır.
Bölgemizdeki yedi limandan biri olan Ceyport Tekirdağ limanında Ro Ro, Kargo, Dökme, katı, sıvı ve yolcu taşımacılığı hizmetleri verilmekte olup, 150 bin m2 olan mevcut kullanım alanı 110 bin m2 dolgu alanı tamamlandığında 260 bin m2’ye çıkacak ve sözleşme gereği yapılması zaruri olan imalatları yapıp 36 yıl işlettikten sonra devlete limanı teslim edecektir.
Kulaktan dolma dedikodularla bilgi kirliliğine maruz kalan Ceyport Tekirdağ Uluslararası limanında yapılması planlanan kimyasal madde depoları tıpkı evde kullandığımız doğalgaz gibi fleks yani kapalı lisanslı borular vasıtasıyla gemiden depolara oradan da nakliye araçlarına güvenli bir şekilde aktarılacak.Kimyasal kelimesinden ürkmemek gerekiyor çünkü bunlar asetik asit ve kostik türü aşındırıcı hammaddeler olup evde temizlikte kullandığımız bazı temizleyicilerden daha az tehlike arz ediyor.
Ceyport Tekirdağ Uluslararası limanında tıpkı şirketin Samsun limanındaki gibi ileriki safhalarda güneş enerjisi ile elektrik üretimine başlanarak çevre ve doğa dostu olduğu gerçeği gözler önüne serilecek. Geçtiğimiz kurban bayramında adalara seyahat eden yolcuların önceki yıllarda yüzlerce metre kuyruk oluşturduğu unutulmamalı ve yapılan dolgu ile kazanılan alanda yaklaşık 450 araç park ettirilerek yol trafiğine de katkı sağlandı. Ayrıca Ceyport Tekirdağ Namık Kemal vergi dairesine kayıtlı olduğu hatırlanıp, ilimizin bir numaralı vergi mükellefidir.
Tüm bu bilgiler ışığında kahve köşelerinde yapılan dedikodulara gazeteniz Destan kamuoyunu bilgilendirmek adına araştırmış dumansız bir dev fabrikaya dönüşecek olan Ceyport’un ilimize katacağı KDV küçümsenmemelidir.