CEM ÖZKAN “TRAKYA’YA TOHUM HİBE DESTEĞİ NEDEN YOK”
Malkara Yağlı Yohumlar Başkanı Cem Özkan 21 il’de uygulanacak tohum hibe desteğinde Trakya’dan tek il’in olmamasına ateş püskürdü.
Türkiye tarım ve hayvancılık ülkesidir. Bu cümle halkımızın ilkokuldan başlayıp tüm hayatı boyunca
duyduğu, tüm üst düzey platformlarda ülkemiz tanıtılırken telaffuz edilen bir cümledir.Çiftçimizde
yıllardan beri bu sorumluluğun farkında olup alın terini toprakla harmanlayıp geçimini sağlamakla
birlikte tüm halkımızın sofrasına kadar uzanan kırılmaz zincirin bir parçası olmaktadır.
Tüm dünyanın Koronavirüs salgını süresince kıymetini anladığı en önemli şeylerden biri; beyaz
önlükleriyle bilim adamları, diğeri ise; çamurlu çizmeleriyle çiftçilerdir. Ülkemizde ise Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı tohum hibesi yapılacak 21 il arasında Trakya’dan hiçbir il bulunmamaktadır. Konuyu bölgesel olarak ele aldığımızda tam da Ayçiçek ekim zamanı sürecinde yapılabilecek bu destek çiftçimizi kalkındırabilecek büyük bir adım olabilirdi. Çiftçinin kalkınması demek elde edilecek ürünlerden pazarda, markette vatandaşımızın mutfağında, sofrasında herkesin kalkınması anlamına gelir.
Trakya Birliğin bir kolu olan Malkara Yağlı Tohumlar Kooperatifi olarak bu durumu kabullenmiyoruz.
Bölgemizde bulunan tüm Ziraat Odaları, Yağlı Tohumlar Kooperatifleri, Süt birlikleri, Önder Çiftçi
Kuruluşları ve tüm tarım ve hayvancılık üzerine kurulan STK’ları birlikte hareket etmeye davet
ediyorum. Eğer birlikte sesimizi yükseltirsek bizim dışında bırakıldığımız bu uygulamadan
dönüleceğini düşünüyorum. Türkiye’de Ayçiçeğinin %75’ini üreten, pirincin %60’ını üreten yer Trakya’dır. Fakat sıra üreticinin desteklenmesine gelince Trakya devre dışı bırakılıyor. Bölgemizi ve ihtiyaçlarını iyi bilen meclis başkanımız Sayın Mustafa Şentop başta olmak üzere gerek iktidar gerekse muhalefette olan tüm vekillerimizden sürecin yeniden değerlendirilmesini talep etmekteyiz. Tüm dünyada petrol fiyatları düşmüşken, özellikle ayçiçeği ekim sezonun bölgemizde başlaması ile birlikte bu desteklerin sadece tohum ile sınırlı kalmayıp, mazot, gübre ve ilaç desteği olarak arttırılmasını istiyoruz.
Dünya bugün Koronavirüs salgını ile mücadele ediyor. Dünya var oldukça birçok salgın ve felaket yaşanması muhtemeldir. Ülkemizin tüm yaşanılabilecek felaketler karşısında gıda sorunu yaşamaması adına bu zor süreçlerden ders çıkarılması gerekmektedir. Çiftçiye destek olacak, üretimi, üreticiyi ve dolayısı ile toprağımızı koruyacak tarım politikaları ülkemizin geleceğini garanti altına almak anlamına gelir.
Ülkemiz ve bölgemiz adına dönüm noktası olabilecek desteklemeler konusunda tüm tarım ve
hayvancılık kuruluşları ile birlikte, ticari ve sosyal STK’ları birlik olmaya, birlikte hareket etmeye ve hakkımızı aramaya davet ediyorum.