Dolar 39,8224
Euro 46,9094
Altın 4.259,15
BİST 10.228,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 29°C
Açık
Tekirdağ
29°C
Açık
Cum 29°C
Cts 30°C
Paz 32°C
Pts 31°C

TORUK:”BAKANLIK DESTEKLERİ GÜNCELLENMELİ”

TORUK:”BAKANLIK DESTEKLERİ GÜNCELLENMELİ”

Trakya Tohumcular Derne Başkanı İbrahim TORUK yaptığı açıklamada, “2022 yılı dünyadaki emtia fiyatlarını belirsizliği ve öngörüsünde ki karmaşa nedeniyle 2021’i yılı ile 2022 yılı arasındaki tarımsal üretim girdi değer artışlarının %300 üzerinde olmuştur. Bu yüksek fiyat artışları sektör paydaşlarımızı tahıllarda sertifikalı tohumluk fiyatlarının tespiti konusunda zor duruma sokmaktadır. Tarımsal üretimimizin en önemli girdisi olan sertifikalı tohumluk maliyet oranındaki dengesizlik hem sektörümüzü hem de üreticilerimizin sertifikalı tohumluk kullanım oranını negatif olarak etkilemektedir.
Tohumluk firmalarımızın temel girdilerini oluşturan elektrik %360 , TMO’nun ürün bazında alım fiyatları %254, Dünyada dolar bazında ürün fiyatları ve Türkiye’deki dolar artışı yaklaşık %270 , tohum ilaçları %280 , Lojistik maliyetleri yaklaşık %400 , banka kredileri %300 artmıştır.
Sektörün Bakanlık tarafından verilen desteklerin güncel olmaması nedeniyle verilen desteklerin toplam maliyeti karşılama oranının geçen yıla göre neredeyse fiyat artışları nedeniyle yok denecek kadar azalmıştır. Dünyada gıda arzında ki sıkıntılara rağmen ülkemizin kendi ihtiyacını karşılamasının tek çözümü arpa, buğday gibi temel tarım ürünlerinde rekolte artışını sağlamaktır. Çiftçilerimizin diğer üretim girdileri olan gübrede % 450, mazotta % 300 artması üretimi zora sokmaktadır. Rekolte artışı sağlayabilecek tek çözümün sertifikalı tohumluk kullanımdan geçtiği, bilimsel gerçeğini göz önüne alarak Ülkemizde sorumluluk sahibi bir firma olarak 2022 yılı fiyatlarımızı genel tohumluk üretici girdi enflasyonundan % 35 düşük bir fiyat artışı ile sizlere paylaşıyoruz.
Dünyamızın içinde bulunduğu enerji ve tarımsal emtia krizlerinin aşılmasında ülkemiz paydaşlarının; üreticilerimizden, bakanlık yetkililerimize, tohumluk firmalarımızdan, tarımsal satış kooperatiflerimize birlikte hareket ederek krizin atlatılmasında milli tohumculuk sektörümüzün ayakta ve güçlü kalarak , global tohumluk firmaları karşısında çiftçimizin yanında kalite ve fiyat dengesi oluşturması bilinciyle kamuoyunu tahıl tohumculuk sektörüne destek vermeye çağırıyoruz” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.