Dolar 39,8506
Euro 46,8906
Altın 4.271,19
BİST 10.251,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 29°C
Açık
Tekirdağ
29°C
Açık
Cum 29°C
Cts 30°C
Paz 32°C
Pts 31°C

ÖZEL KEŞAN HASTANESİ EPİLEPSİ BİLGİLENDİRMESİ

ÖZEL KEŞAN HASTANESİ EPİLEPSİ BİLGİLENDİRMESİ

Epilepsi
Özel Keşan Hastanesi Nöroloji Doktoru Doç.Dr Mehmet Tayfun Kaşıkçı yaptığı bilgilendirmede;
Epilepsi (Sara) beyin hücrelerinin aşırı elektrik deşarjları ile ortaya çıkan, tekrarlayan nöbetler ile karakterize bir nörolojik hastalıktır. Ülkemizde epilepsi hastası sayısı 750 bin civarındadır. Epilepsi hastalığı hiçbir neden olmadan ortaya çıkabildiği gibi, beyin ve beyin zarlarını etkileyen enfeksiyonlar, kaza ve travmalar, kanamalar, damar hastalıkları, beslenme bozuklukları, metabolik hastalıklar ve genetik bazı hastalıklarla ortaya çıkabilir. Günümüzde elektronik ortama uzun süreli maruz kalma, özellikle çocuklarda nöbet riskini artırmaktadır.

Nöbet tipi beynin etkilenen bölgesi ile ilişkilidir. Nöbet geçiren kişi davranış, bilinç, hareket, algı ve / veya duyu değişikliği gösterebilir. Epilepsi tanısı klinik ve Elektroansefalografi (EEG) ile konulur. Hastanın nöbetlerinin hasta ve yakınları (görgü tanıkları) tarafından tanımlanması önemlidir. EEG her yaş grubunda uygulanabilen herhangi bir zararlı etkisi bulunmayan bir incelemedir. Epilepsi nöbetleri değişik şekillerde görülebilir, nöbet tipinin bilinmesi, hangi epilepsi ilacının daha etkili olacağı konusunda yol gösterici olması açısından büyük önem taşımaktadır.

Epilepside tedavi ilaç temellidir. İlaç tedavisinde en önemli nokta nöbetleri durdurmaya yönelik olarak seçilen ilaçların düzenli kullanımıdır. Hastaların %80’inde uygun ilaçlar seçildiğinde ve yeterli dozda alındığında nöbetler kontrol altına alınmaktadır. İlaç tedavisi süresince Nöroloji uzmanı tarafından düzenli takip ilaç etkinliğinin ve ortaya çıkabilecek yan etkilerin izlemi açısından önemlidir. İlaç tedavisi ile nöbetlerin kontrol altına alınamayan (hastaların yaklaşık %20’si) dirençli epilepsi grubunda ise epilepsi merkezleri tarafından uygulanan cerrahi tedavi ve pil tedavisi (Vagal sinir uyartımı-VNS)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.